tiistai 28. marraskuuta 2017

Too fast


Alkaa olla jo siinä rajoilla. Että onko sopivaa kirjoittaa. Vähän nykyään enää kasiveestä kirjoitan, koska just ne somerajat. Ettei ny vaan lastaan nolaisi. Kun eihän me aikuiset ymmärretä, mikä lasten maailmassa on noloa. Mutta nyt on sanottavaa. Enkä edes kysynyt lupaa. Päätin mutsin, yksinvaltiaan ominaisuudessa vielä yhden kerran jakaa asioita ennen kuin lapseni kasvaa niin isoksi, että joudun vaieta.

Tänään mietin minkälaista on elää maailmassa, jossa kaikki liikkuu vähän liian nopeasti. Maailmassa, jossa  aina hoputetaan ja usein hermostutaankin, kun ei oo riittävän nopea. Monille lapsillehan tämä on todellisuutta, varsinkin aamuisin. Niin on meidän kasiveellekin.

Eilen aamulla oli vesirokkorokotus. Kasivee ei kestä lääkärikäyntejä. Ei vaan, vaikka kuinka niitä olis harjoiteltu ja etukäteen läpi puhuttu. Kalkkiviivoilla iskee aina paniikki. Eikä mikään pieni paniikki, vaan ihan oikea paniikki. Tila, jossa mun tyttäreni muuttuu eläimeksi ajovaloissa, jonka silmistä paistaa kauhu ja jonka mieli sulkeutuu ihan täysin hädästä. Niin kävi eilenkin. Terkkarille käveli reipas tyttö, joka oli edellisenä päivänä tiedustellut kaiken vesirokkorokotteesta ja sen laittamisesta, mitä vaan tiedustella voi, mutta viime hetkellä se paniikki iski. Loppujen lopuksi tilanne meni siihen, että kasivee huusi suoraa kurkkua ihan täysillä pakokauhusta. Hoitaja empi, mutta minä käskin laittaa rokotteen ÄN Yy Tee Nyt, että saadaan homma pakettiin. Tunnen tyttäreni ja tiedän, että huuto ei lopu ennenkuin rokote on laitettu. Terkkari joutui pitää kiinni ja minä jouduin pitää kiinni. VMP.

Jälkeenpäin olin ite jotenkin pahalla mielellä koko hommasta. Onhan sitä tässä kahdeksan vuoden aikana kaikenlaisia tilanteita tullut, mutta ei näihin ikinä totu. Onneksi kasivee toipuu sekunneissa. Eilenkin samantien rokotteen annon jälkeen, se meni jumppasaliin ihan lunkisti luokkakavereiden kanssa. Ite jäin, yllättäen, taas miettimään. Ennenkuin pakokauhuhuuto alkoi, pyysi typy itkien kaksi kertaa, että odotettaisiin. Olis kuulemma halunnut lopettaa itkemisen ensin. Me ei odotettu. Terkkarit oli ihania eikä olleet millänsäkään, vaikka muikkeli huusi kitarisat pihalla ja olisivat varmaan vielä odottaneet. Minä tiesin, että paniikki ei odottamalla lopu. Selitin, että oven takana jonottaa kaksikymmentä lasta ja meidän on nyt vain saatava se rokote laitettua. Ja just se otti jotenkin niin äidin sydämestä kipiää. Että toinen pyytää odottaa, mutta mutsilla ei oo siihen aikaa eikä hermoa. Toivon, että teen tyttärelleni palveluksen, opettamalla, että jotkin asiat on vaan hoidettava ja aina ei vain voi odotella, mutta silti. Silti.

Harmittaa niin välillä tuon meidän tokaluokkalaisen puolesta. Se on niin älykäs ja välkky. Sillä on mahtava mielikuvitus ja sen tuntosarvet hoksaa kaiken, mitä ympärillä tapahtuu. Mutta aina se joutuu kiirehtiä. Sillä olis niin paljon kaikenlaista meneillään. Sen on niin vaikea valita karkkipäiväkarkkeja, kun valinnan varaa on koko hyllyllinen ja sillä olis niin paljon leikkimistä, piirtämistä ja puuhaamista aina, kun pitää tehdä jotain muuta. Koskaan ei oo aikaa odottaa, että se saisi lopettaa itkemisen ennen rokotteen antoa. No okei, kotona annetaan kyllä tilaa omille tunteille ja omille puuhille, mutta jotenkin tuntuu, että kyllä tämä maailma vähän liian nopeasti hyvin herkälle kahdeksanvuotiaalle pyörii. Tuntuu, että se on mutsillekin aina välillä ihan liian vauhdikasta ja se on sentään saanut harjoitella noin kolmekymmentä vuotta pidempään.

Mites teidän muiden rokotukset sujuu? Onko teillä herkkiä lapsia?
Sannis

P.S. Kasivee halusi ehdottomasti, että tällainen kuva otetaan. Sillä oli selkeä idea karkkikeppisydämestä, jonka sisällä näkyy kasvot. Sillä oli myös kymmenen muuta kuvausideaa. Ihana <3 Toivekuvan toteutti Lainekuva (klik)

6 kommenttia:

 1. Voi että. Tuli jotenkin niin lähelle tää juttu ja siitä tuli mieleen sellanen noin parinkymmenen vuoden takainen tilanne, kun aamulla puin pienempää ja hoputin isompaa, kun piti ehtiä tarhaan ja itse töihin. Ja väsyneenä möläytin, että "olispa ihanaa joskus lähteä ihan vaan suoraan töihin", johon sillon noin 3- tai 4-vuotias vastasi, että "Sää siis toivot, että meitä ei olis olemassakaan". Ja voi että se raapasi syvältä, kun kaiken viimeksi sitä tarkoitin, mutta lapset on vaan niin paljon välkympiä ja herkempiä.

  Ihana kaima ja ihana ideakuva <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Just näin.. sitä ite vaan töksäyttää jotain ja lapset ottaa kaikesta kopin.
   Onneks ne on yleensä aika reippaita tyyppejä eikä sit kuitenkaan jää vatvomaan niinku me aikuiset.

   Poista
 2. Olen jo pitkään seurannut blogiasi ja teidän kasiveestä tulee niin mieleen oma esikoiseni. Samalla tavalla herkkä ja haavoittuva. Pohtii niin syvällisiä asioita välillä, ottaa toiset niin fiksusti huomioon, muisti on jäätävä, tyttö on rakkautta täynnä. Vielä 11-vuotiaanakin leikki joulun avajaisissa torilla siinä ainoassa lumikasassa pienempien kanssa, tuli välillä halaamaan minua ja sanomaan kuinka rakas äiti oot. Ja kuinka ihanasti osaa puhua pikkusisaruksistaan, ei tee pahaa kärpäsellekään. Mutta onhan hänellä juurikin tuo toinen puoli. Silloin kun suuttuu niin sitten suututaankin kunnolla. Sekunnissa. Jos kaikki ei menekään heti niinkuin oli ajatellut. Jos ei lähdetäkään hakemaan unohtunutta kirjaa koulusta, jos ehdikään synttäreille ajoissa, jos ei juokse yhtä nopeasti kun pikkusisko...ja mitä näitä nyt on. Ja tietty ne rokotukset. Muistan kun 6v.rokotuksessa kaksi piti kättä suorana väkisin ja yksi tuikkas piikin. Ihan kamalaa katsoa vierestä toisen hätää. Pitelee korvia myös jos lähellä on ilmapalloja, jos ne vaikka sattuisi pamahtamaan, raketit on ihan kamalia ja jos mahdollista niin ovi avataan ho valmiiksi kaverille ettei vain ovikello soi... Ja sitten toteaa, että "no sori, mä nyt vaan oon vähän herkkä". Voi rakas, saat olla juuri sellainen kun olet. Täytyy vaan muistaa tämä kiireessäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kirjoitit tämän <3
   Kuulostaa kyllä hyvin samanlaiselta. Tulee ihan noista ilmapalloista mieleen, kun viimeksi synttäreillä typy pelkäsi, että paperinen kakkukoriste syttyy palamaan ja pyysi mua ottamaan sen pois ennen kynttilöiden sytyttämistä. En ottanut ja neiti suuttui niin verisesti ja marssi ovet paukkuen omaan huoneeseen. Siinä sitte vieraat ihmetteli, mihin sankari hävisi. Jälkeenpäin sitten: "Oliko vähän hassua se, kun mä aloin ruikuttaa siellä synttäreillä. Mutta kyllähän sitä joskus vaan saa ruikuttaa!"
   No niinpä :D

   Tsemppiä päiviin!

   Poista
 3. Voi apua, meidän Aku on just tommonen herkkis ♥ ja ne rokotukset.. Kyllä mäkin oon sanonut terkkarille että nyt pistät kun empii, se pakokauhu kerkee vaan kasvaa kun odottaa. Mutta, viimeksi laitettiin rokote kun olin vielä raskaana ja sanoin että nyt ei voi riehua äitin sylissä ettei vauvaan satu. Tämä pieni urhoollisesti pysyi paikoillaan vaikka kuinka pelotti ja itketti ♥ OOn ite tsempannut ton hoputtamisen kanssa viime aikoina mutta onhan tuo semmoinen haaveilija :D

  Mun blogissa on sulle haaste: 6 kuvaa kesästä :)

  VastaaPoista
 4. Voi Aku <3 Ihana!

  Oioi, käyn tsiigailemassa heti kun ehdin.

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit <3