keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Outo joulu


Kuinka teidän jouluvalmistelut sujuu? Meille on tulossa siinä mielessä outo joulu, että ei aiota paistaa kinkkua tai laatikoita, jotka yleensä on aina kuulunut meidänkin joulupöytään. Mua on jo useampana vuonna ahdistanut ruokahävikki ihan oikeasti ja jotenkin ärsyttää se kinkun haju, joka täyttää koko talon. Tänä vuonna mister A:kin on sitä mieltä, että ei välttämättä tarvita kaikkia joulun ruokia oman jääkaapin täytteeksi, joten ollaan päätetty mennä vähä eri linjalla.

Meidän joulupöydästä taitaa tänä vuonna löytyä lohta ja jonkin sortin uunikasviksia. Joku kiva perunaresepti on vielä hakusessa. Pöydän ääressä on tänä vuonna vain oma perhe ja tytöt ei jouludinneristä niin piittaa. Tärkeintä on kuulemma aamupäivällä keitetty riisipuuro. Perinteinen jouluruokahan me ehdittiin jo mutsin luona syödä ja se oli kyllä superherkullista. Ollaan menossa sinne vielä 22. päivä iltapalalle ja toivon, että silloinkin pöytään eksyy mutsin Maailman parasta silliä ja keitettyjä kananmunia. Ne on mun mielestä perinteisen joulupöydän parhaat palat.

Ruokia ei ole meillä siis valmisteltu joulua varten eikä niin kauhean paljon muutakaan. Ja jotenkin se on nyt ihanaa, ettei oo mitään minkä takia kiirehtiä tai ressata. Lahjoja laittelin viikonloppuna valmiiksi kummilapsille ja opettajille. Tytöille on molemmille kolme lahjaa ja mietin josko pitäis vielä yhdet hommata. Jotain pientä vaan.. vaikka suklaarasiat. Samalla kun käy suklaakaupoilla, pitäis varmaan tehdä joulun ruokaostoksia. Ajattelin paistaa suolaisen piirakan aattoillaksi, kun saadaan muutama vieras. Ehkä poroa tai lohta. Torttutaikinaa on listalla tottakai ja punaista maitoa riisipuuroon. Jotain ihanaa juustoa, viinirypäleitä ja suolakeksejä. Ehkä piparitaikina. Eikö noilla nyt yhden joulun pärjää? :)

Sannis

4 kommenttia:

 1. Niin kauan kuin mulla vielä se kinkunpaisto sujui (noin 26 vuotta sitten, kun oltiin muutettu nykyiseen kotiin ja siellä oli sellanen levä uuni, jossa oli valmiina paistomittari), tykkäsin siitä kinkun hajusta. Mutta jälkeen keittiöremontin ja uunin vaihdon uudempaan, kinkku ei enää suostunutkaan kypsymään niinkuin ennen ja porukka valitti nälkäänsä, kun sika vaan irvisteli uunista käsin aina vaan raakana, vaikka oli ollut jo monta tuntia yliaikaa siellä.
  Eli en todellakaan paista kinkkua enää itse, mutta silti se on meillä se tärkein jouluruoka. Yleensä ollaan syksyn golfkisoissa pelaamalla voitettu useampikin kinkku, joita on sitten jaeltu lähipiirille. Ja oma voittokinkku on jo pitkään vaihdettu valmiiksi paistettuun ja siivutettuun. Ei tuu hävikkiä, eikä vie tilaa jääkaapista. Mutta nää mun valmistelemattomat valmistelut jo olitkin käynyt lukemassa (kiitos), joten ei näistä sen enempää.

  Kananmunat (valmiiksi kuorittuina ja puolitettuina) on kanssa mun mielestä luksusta :). Ja perunaakin syödään vaan kerran vuodessa eli just jouluna ja silloin niittenkin pitää olla ilman kuoria keitettyjä (jotka nekin olen onnistunut pilaaamaan keittämällä mössöksi).

  Mutta siis oikeastaan piti sanomani, että yllättäen meillä on ihan täsmästi samanvärisiä vihreitä joulupalloja tänä vuonna. Ostin kukkakauppiaan vanhat käytettyinä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvä toi kinkkupalkinto. Joku kerta vois saada lohenkin, niin alkais olla joulupöytä ready :)
   Joo, vihreä on nyt jotenkin niin ihana ja kukkakauppiaan pallot kuulostaa just sopivilta.

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi yhyren kerran! Painoin "poista", kun piti painaa "vastaa" ja siksi Julia sun kommentti on nyt jossain taivaan tuulissa. Alkaa olla aika rento meininki tosiaan :D
   Hyvää joulua sinne <3

   Poista

Kiitos, kun kommentoit <3