keskiviikko 8. elokuuta 2018

Miten meni


Nyt kun ysivee on tosiaan jo ysivee, väistämättä hiipii ajatuksia mieleen siitä, että miten tää nyt meni. Maailmahan ei varmaan tänäänkään toivottavasti lopu ja vuosia on vielä paljon jäljellä, mutta tänään tuon ysiveen pikkulapsiaika on kuitenkin ohi. Nyt on turha enää miettiä, olisko pitänyt tehdä jotakin jotenkin toisin tai olisko pitänyt olla parempi. Pistää silti kuitenkin vähän mietityttämään..

Kuinka usein sanoin etten ehdi?  Kuinka usein olin iltaan saakka töissä? Kuinka usein käskin kasvattaa paksumman nahan ja jättämään typerät jutut omaan arvoonsa, kun olisin voinut ottaa yhteyttä kaverin vanhempiin ja kertoa, että mun lastani kohdeltiin huonosti? Kuinka usein jätin iltasadun lukematta, koska olin väsynyt? Kuinka usein en ymmärtänyt tehdä just oikein ja sanoa just oikeita asioita, että mun lapseni saisi ne parhaimmat eväät maailmaan? Kuinka usein menetin hermoni?

Mun mielestä kamalaa on se, että en muista ysiveetä pienenä. Kyllä mä muistan, että se osasi ulkoa kaikki lauseet muumikirjoista ja että se rakasti Risto Räppääjää. Mutta tuntuu etten kuitenkaan ihan oikeasti muista. Oon lähes varma, että Tommin kuolema vei multa molempien tyttöjen vuosista monta, mutta sitten taas toisaalta.. on ne äitiyden ensimmäiset vuodet semmosta väsyä ja epävarmuutta joka tapauksessa, että muistaako muutkaan niin hyvin?

Loinko tyttärelleni tarpeeksi hyvän perusturvallisuuden tunteen? Sellaisen, että se tietää, että kotiin voi aina tulla ja äitille voi aina kertoa...että kotiin pitää aina tulla ja äitille pitää aina kertoa? Osasinko opettaa, kuinka toisia ihmisiä kohdellaan? Sainko menemään takaraivoon saakka, että valehtelu on aina pahin vaihtoehto? Rakensinko ysiveelle tarpeeksi hyvän itsetunnon ja onnistuinko opettamaan hyvän ja huonon itsekkyyden eron? Ja siis kyllä, kaksihan meitä vanhempia täällä on, mutta lähinnä nyt tätä omaa rooliani tässä pohdin.

No joo, moni näistä asioista varmastikin kehittyy ja muuttuukin vielä, mutta siis kuiteskin.. kyllä kovasti mietityttää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Yhtäkkiä tuntuu, että aika loppuu kesken. Kun oikein ajattelen asiaa, ymmärrän, että nythän se vasta alkaa. Elämän seuraava vaihe. Mutta kuinka kamalaa ja ihanaa, kuinka katkeransuloista se onkaan, että lapset kasvaa ja menee omia menojaan kavereiden kanssa. Että yhtäkkiä me voidaankin olla jo vähän enemmän mister A:n kanssa kahdestaan. Että yhtäkkiä kuvittelen, että elämä on eletty ja sitten tajuan, että mennyttä onkin vain yksi vaihe siitä.. että itsehän en ole edes neljääkymmentä vielä.

Siksi halusin minimoida jotain elämästäni. Siksi halusin poistua parista some-ryhmästä ja laittaa Instagram-tilin yksityiseksi, kun yhtäkkiä tuntui, että aika mun lasteni kanssa lentää ihan liian nopeasti. Halusin säästää aikaa jostain muualta ja antaa sitä enemmän tytöille. Halusin sulkea aikaisempaa suuremman osan meidän elämästä vain meille ja varmistua, että teen asioita siksi, että haluan, enkä siksi että saisin hyvän valokuvan. Huomaatteko muuten, kuinka tuohon ajautuu huomaamatta? Mihin tahansa menee, silmä etsii automaattisesti paikkaa, josta saisi parhaan kuvan. Toki, hyvät kuvat on ihania ja valokuvaaminen on ihan parasta, mutta jos tulee vähän huono omatunto silloin jos ei kuvaa jokaista kivaa juttua, saattaa olla aika lyödä vähän jarrua päälle.

Niin. Kaikenlaisia ajatuksia on taas mielessä pyörinyt viime aikoina. Niin kovasti oon koittanut pitää täällä viime kuukausina jutut semmosella aika yleisellä tasolla ja ei-niin-henkilökohtaisina, että nyt tuntuu jotenkin vaikealta saada ajatusten virtaa tähän näppäimistölle, kun kyse onkin niistä itselle isommista jutuista. Sopivasti osui tähän kohtaan kuitenkin se eskarin kotikäynti. Silloin kun kysyttiin omia vahvuuksia äitinä...

Niin... Kuinka usein laitoin lapset etusijalle? Kuinka usein halasin? Kuinka usein otin syliin? Kuinka usein lohdutin, kun oli paha mieli? Kuinka usein kehuin? Kuinka usein kannustin? Kuinka usein opetin, että konflikteista kavereiden kanssa voi oppia selviytymään itsekin eikä aina tarvita aikuisten apua? Kuinka usein opetin toisten huomioon ottamista, anteeksi pyytämista ja anteeksi antamista? Kuinka usein kerroin yöllä, että ei tarvitse pelätä, koska äiti ja isi on tässä? Kuinka usein vein hiihtämään, luistelemaan, uimaan, näkemään maailman eri paikkoja? Kuinka usein näytin, että arjestakin voi tehdä juhlaa? Kuinka usein opetin, että kannattaa olla sopivasti ylpeä ja sopivasti nöyrä? Kuinka usein tein kaikkeni, että tytöillä olis hyvä olla?

Aika usein.


Sannis

10 kommenttia:

 1. Tuntui, että tuli osittainen "synninpäästö" tuosta jutustasi, kun itsellä on sama fiilis. Muistanko lapsista mitään kun ovat olleet pieniä? Välillä tuntuu, että lasten mummi ja paappa kertoo asioita, joissa tiedän olleeni mukana, mutta en muistanut tapahtuneenkaan.. Olen miettinyt, että josko jompi kumpi heistä voisi kirjoittaa lapsikirjaan noita juttuja kun itse en (näköjään) muista ja varsinkin nuoremman lapsen kirja vaikuttaa olevan melko tyhjä..
  Vastasin myös mielessäni viimesen kappaleen kysymyksiin - tuntuu, että olen selvinnyt tähän asti ihan hyvin. :)
  Kiitos tästä!
  t. Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itelläkin tuli vähän samanlainen olo, kun kirjoitti nämä asiat ulos.. nimenomaan synninpäästö.
   Kyllä se ihan hyvin meni kai kuitenkin :)

   Miten toi ylös kirjoittaminen onkin semmonen juttu, joka vaan jää ja jää..

   Mukavaa viikonloppua Sanna <3

   Poista
 2. En oo täyttäny toisen lapsen vauvakirjaan juuri mitään. "Kyllähän ne muistaa", mutta kun ei muista... :((( Kolmannen kohdalla lupasin itselleni, että kirjoitan. Neiti on melkein 10 kk ja siellä on muutama rivi tekstiä. :(((

  Just eilen mies sanoi jotain muistatko kun joku lapsista teki pienenä noin. Kuka se oli. En muista! Ehkä esikoinen. Ei, kun toinen. Ei se kolmas ollu, vai oliko sittenkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just näin.. ei sitä vaan muista. Jotenkin kauheeta! Toisaalta.. ehkä ihan hyvä ettei ihan kaikkea muistakaan :D

   Kivaa viikonloppua Annikan porukalle <3

   Poista
 3. Olipa ihana kirjoitus! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kummasti se asian pyörittely omassa päässä helpottaa, kun sen kirjoittaa "paperille".

   Poista
 4. Voi, sama juttu luulisin useilla meistä. Itse mietittiin just pari päivää sitte, että moneltako/mihin.kellon aikaan 3 lastamme on syntynyt...yks muistettiin tarkkaan ;)...aika kauheeta ja niin normaalia. Onneksi muistetaan kuitenkin lastemme syntymäpäivämääärä;);)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän mummu ei muista edes mihin aikaan päivästä hänen kolmas lapsensa syntyi. Oli ainoa joka syntyi kotona. Kyselin että oliko aamulla päivällä illalla vai yöllä. "En muista, siitä on niin kauan." 60 v tuli kuluneeksi huhtikuussa. :)

   Poista
  2. Joo, synttäripäivät onneksi muistaa :D En mäkään kyllä kellonaikoja muista. Ysivee joskus kahden aikaan yöllä ja mini joskus...öö..aamulla :D

   Time flies..

   Poista

Kiitos, kun kommentoit <3