perjantai 28. helmikuuta 2025
Helmikuu
torstai 27. helmikuuta 2025
16
torstai 20. helmikuuta 2025
Rullaatirullaa
maanantai 17. helmikuuta 2025
Vanha Paukku
sunnuntai 16. helmikuuta 2025
BookLover: Tyttö, joka sai kaulapannan
En näköjään osaa juurikaan kuunnella fiktiota, vaan valitsen kuunteluun näitä tositapahtumiin perustuvia. Tämän(kin) kanssa jouduin vähän miettiä josko kannattaa kuunnella. Oman psyykeen kannalta siis. Päätin kuitenkin ottaa riskin. Kuuntelen Nextoryn kautta ja siellä kerrotaan tästä kirjasta näin:
Ihan ensin.. kirjan nimi on vähän pöljä... on koitettu keksiä mahdollisimman huomiota herättävä ja myyvä nimi. Se tuntuu jotenkin turhalta. Aihe on jo itsessään niin karu että luulisi sen riittävän. Toisaalta, taisinpa itsekin kiinnittää kirjaan huomiota juuri nimen perusteella. No, harvemmin on kai nimi miestä pahentanut eikä tässä tapauksessa kirjaakaan.
Pidin tästä kirjasta ehdottomasti. Kerrontatapa määrää aika pitkälle, kuinka paljon pystyn tällaiseen aiheeseen syventyä ilman että ahdistun liikaa ja tämän pystyin hyvin kuunnella läpi. Kirja kertoo suoraviivaisesti mitä tapahtui, mutta ei mässäile väkivallalla tai raakuudella. Monessa kohdassa jäin ihan täysin haavi auki siitä, miten tällaista voi hyvinvointivaltiossa päästä tapahtumaan. Tottakai osassa asioista on varmasti kulmia, joita ei kirjassa tuoda ilmi, mutta silti!! Tuntuu aivan käsittämättömältä, että vanhemmat, sukulaiset, koulu, lastensuojelu, sosiaalihuolto.. kaikki päästi Mintun luisumaan käsiensä välistä täyteen helvettiin. Vaikka asiasta löytyisi miten monta lieventävää asianhaaraa, niin päin peetä nyt mitä ilmeisimmin meni kuitenkin jokaisen osalta.
Kirja kertoi Mintun tarinan lapsuudesta nykyhetkeen ja kokonaisuus tuntui tasapainoiselta muuten, mutta lopussa olisin ehkä toivonut, että olisi kerrottu vähän enemmän Mintun tämänhetkisestä voinnista ja keskitytty hetken vielä siihen. Tietysti toivon, että vointi olisi nyt hyvä ja tarinalla olisi onnellinen loppu, mutta vaikea sanoa, voiko tällaisella tarinalla sellaista olla. Ja toisaalta, tarinahan ei ole loppu, vaan jatkuu koko ajan. Nyt vain kirjan ulkopuolella.
Kirjan loppupuolella selvisi, että mies sai Suomen mittakaavan mukaan raskaan tuomion tekemistään rikoksista. Eli aivan liian lievän. Lyhyen googlettelun perusteella sama oksetus on tuomittu jo uudelleenkin samankaltaisista puuhista. Eikä taida vieläkään jäädä viimeiseksi kerraksi. Hyi hitto!
lauantai 15. helmikuuta 2025
Ystävät
tiistai 11. helmikuuta 2025
Joogaretriitti
maanantai 3. helmikuuta 2025
Leffakriitikko: Better Man
Better Man kertoo Robbie Williamsin elämästä; lapsuudesta, hankalasta isäsuhteesta, noususta kuuluisuuteen, vaikeuksista ja riippuvuudesta sekä niiden voittamisesta. Better Manisssa on huippuhyviä musakohtauksia.. sellaisia jotka laittoi kirjoittajan tanssijalan ihan kunnolla vipattamaan, mutta se ei varsinaisesti ole mikään iloinen elokuva kaiken kaikkiaan. Aika kivasti siinä kulkee kuitenkin hyvät ja huonot asiat jaksoissa ja koska loppu on positiivinen, kestää erityisherkkä aivan hyvin myös huonot jutut, joita tässä ei oo oikein paljoa kaunisteltu. Tarinahan on kuultu ja nähty jo jokaisessa julkkiselämänkerrassa; nousu tähteyteen, liian kova meno ja sen jälkeen joko tuho tai raitistuminen. Tässä onneksi jälkimmäinen.
Apina häiritsi jo trailerissa. Siihen tottui nopeasti, mutta en kuitenkaan oppinut edes kahdella katselukerralla pitämään ratkaisusta. Se oli turha, koska elokuva olisi ollut erityinen ilman apinaakin. Leffassa oli paljon makeita juttuja ja riittävästi kaikenlaista erikoista katseltavaa ilman apinaakin. Olisin siis mielummin tsiigaillut ihmistä tämänkin elokuvan pääosassa. Mietinkin miksi tällainen ratkaisu on tehty ja alunperin olin sitä mieltä, että tietysti siksi, koska Robbie on vain apina, joka viihdyttää muita muiden mieliksi. Sitten aloin kuitenkin miettiä, että ehkä Robbielle ei ole kelvannut kukaan näyttelemään häntä. No joo.. apinaidean ilmeisesti keksi alunperin ohjaaja ja juurikin tuosta ensimmäisestä syystä. Jännintä on se, että kirjoittajan mielestä apinalla on ihan Robbien piirteitä ja aivan, kuin hänet välillä selvästi tunnistaisi apinasta. Miten voi edes olla?
Leffan kuluessa olisin kaivannut vähän enemmän aikatietoja.. missä ajassa milloinkin mentiin. Kirjoittaja ei oo juurikaan seurannut Robbie Williamsin uraa eikä siksi oo automaattisesti ihan kartalla, milloin mitäkin on tapahtunut. Take That-osuus olisi myös saanut kestää pidempään, sattuneesta syystä :) Jos ei siis joku vielä tiedä, kirjoittaja oli ihan kunnon Take That-fani nuorena. Kun muut fanitti ysärillä New Kids On The Blockia, olin ite ihan rakastunut GaryBarlowhun. Mietinkin, oliko koko Take That aika Robbielle niin surkeaa. Leffasta saa sen käsityksen, että siinä ei paljon hyviä hetkiä ollut. Hullua on ainakin se, että Robbie oli vasta 15-vuotias liittyessään bändiin. No, niin tai näin, Take That-musakohtauksissa jouduin toppuutella itseäni etten olisi noussut penkistä ylös tanssimaan. Voisiko siis seuraava tällainen elokuva olla Take Thatista, kiitos!
Elokuvan musikaalimaisuus oli ihanaa, mutta se jotenkin vähän hiipui loppua kohti. Laulut itsessään sopi aina täydellisesti juuri siihen mihin ne oli asetettu. Ainoastaan se, että Rock DJ oli sijoitettu Take That-aikoihin, oli vähän jännä ratkaisu, mutta toki, näen mitä siinä on haettu takaa. Tosi makeasti sen kappaleen aikana käytiin läpi TT-elinkaarta ja tunnistin kyllä vaatteiden vaihdoissa juurikin, mistä musavideosta mitkäkin asut on. Samalla tavalla kuljetettiin Robbien ja Nicole Appletonin suhdetta eteenpäin She's the one-kappaleen aikana ja tykkäsin näistä ratkaisuista tosi paljon.
Leffa on välillä aika rauhaton, varsinkin Robbien itseinhokohtauksissa on aikamoinen möykkä ja älämölö päällä, mutta tokalla kerralla se jo tuntui vähemmän häiritsevältä. Päähenkilö näkee siis aina konserttien yleisössä erilaisia versioita itsestään ja nämä sisäiset äänet kritisoivat, moittivat ja vetävät Robbieta alas. Lopussa siirtymä siitä, kun sisäiset Robbiet katkoivat toisiltaan päitä, siihen, että ne nyökyttelivät yleisössä hyväksyvästi, on ehkä vähän lyhyt. Olisiko siihen voitu ottaa vähän pidempi aika? Ainakin esim. siihen, kun Robbie ja Gary tekivät sovinnon :)
Makeita efektejä oli elokuvassa paljon ja jouduin tottakai pyyhkiä kyyneliä parissakin kohdassa. Onnellinen loppu on kirjoittajan mielestä aina ainut oikea loppu ja tämän elokuvan viimeisillä minuuteilla vallitseva rauhallinen, hyväksyvä tunnelma on juuri sellainen, mihin haluankin tällaisten elokuvien päättyvän. Toivottavasti fiilis on totta Robbien kohdalla eikä vain julkisuuskuvaa. No joo.. lopun seesteisyyttä häiritsee hitusen kertoja-Robbien viimeiset terveiset, mutta päätin sivuuttaa ne ja laittaa ymmärtämättömyyteni keski-iän piikkiin.
Better man oli kirjoittajan mielestä hyvä. Aion ehdottomasti katsoa tämän vielä uudelleen. Apinasta huolimatta.