keskiviikko 7. helmikuuta 2024

Ruokasuunnitelmia

Vuodenvaihteessa olin niin kyllästynyt ruuanlaittoon. Tuntui, että meillä pyörii aina ne muutamat samat safkat ja joka kerta on vaikea miettiä, mitä ihmettä sitä laittaisi. Ruokaostoksia tehdessä ostin aina about ne samat jutut ilman mitään suurempaa suunnitelmaa. Päätin, että nyt homma muuttuu; tänä vuonna monipuolistetaan tarjontaa ja mietitään tarkemmin etukäteen mitä tehdään.

Ihan ensimmäisenä tein listan ruuista, jotka tuli nopeasti mieleen. Kyselin myös likoilta ja mister A:lta toiveita ja kirjasin ylös. Sen jälkeen ryhmittelin ruokia niin, että viikolle tulee aina viisi erilaista ruokaa. Koitin valita niin, että ainakin yksi ruoka on ilman lihaa ja joka viikolle tulisi vähän vaihtelevuutta. Sen jälkeen niputin aina kaksi viikkoa yhteen, koska tilaan nykyään ruokaostokset Prismasta n. kahden viikon välein. Tuorejuttuja pitää tietysti hakea isompien tilausten välissäkin, mutta yleensä on aika hyvin päiväykset riittäneet tuon pari viikkoa ja osanhan voi heittää pakkaseen odottamaan.

Tässäpäs siis meidän alkuvuoden ruokaviikkoja jos sattuu, että joku muukin kaipaa ideoita. Mitään ihmeellistä tässä ei ole, mutta usein kiireessä ei tuu mieleen niitä tavallisiakaan ruokia. Kaikkien ruokien kanssa (keitot joskus poislukien) meillä on tarjolla tuoreita vihanneksia ja kasviksia -> 


Viisi ruokaa viikolle on ollut aika ookoo määrä, koska tehdään aina isompi satsi kerralla. Jollain viikolla on tehty jotain extraa ja joltain viikolta ruoka on jäänyt seuraavalle viikolle. Makaroni-jauhelihamössöä en merkinnyt listalle, koska sitä tehdään kuitenkin aina sitten kun aikataulut ja suunnittelu sakkaa. Nuudeleitakaan ei oikein montaa kertaa oo kirjattu ylös, koska niitä likat keittelee itsellensä välillä välipalaksi ja välillä ruuaksikin. Ne toki maistuu meillä kaikille ja testattiinkin yhden kerran neljätoistaveen toiveesta nuudelikeitto. Se vaati vielä ehkä hitusen modausta, että saadaan riittävästi makua.

Kirjasin tähän vielä ruokia, jotka tuli nyt nopeasti oikeesti ei niin kovin nopeasti mieleen. Ideoita sekä kirjoittajan että lukijan seuraaville listoille:

Halloumisalaatti
Tonnikalasalaatti
Kanasalaatti
Katkarapusalaatti

Kalapullat + feta-kirsikkatomaattiperunat
Katkarapu-halloumiwokki (kaali, nuudelit, katkaravut, halloumi)
Uunilohi

Hernekeitto
Borsch (Mister A toivoo tätä ja punajuuret onkin jo kaapissa odottamassa)
Kana-koskenlaskijakeitto
Nakkikeitto
Jauhelihakeitto
Lihakeitto (Mister A toivois tätäkin, mutta uppoaa meillä muille huonosti)

Jauhelihalla täytetyt paprikat/kesäkurpitsa
Kaali-jauhelihapaistos (oma suosikki, ei niinkään tyttöjen)
Italianpata
Uuniliha
Kermainen kastike possun/naudanlihasuikaleista + porkkana-perunamuusi

Uunimakkara ja porkkana-perunamuusi

Riisipuuro
Mannapuuro

Tacot/tortillat


Kirjoittaja on vähän huono laittamaan kokolihaa. Se ei oo erityisesti omaan makuun. Mister A siitä toki tykkäis kovastikin, joten ehkäpä täytyy aktivoitua ja laittaa jollekin viikonlopulle joku lihapata tulille. Kirjoittaja pitää enemmän possusta, kuin naudasta. Ei taida olla kovin yleinen mielipide.

En myöskään oikein kässää puurojen päälle, mutta tytöt tykkää. Useimmiten tehdään iltapalaksi, mutta voishan sitä puurot keitellä esim. viikonloppulounaaksi tai vaikka likoille silloin ruuaksi, kun ite syön esim. Caesarsalaatin. Mutsille ei maistu puurot, lapsille ei maistu Caesarsalaatti, joten mikäpäs sen parempi mahis tehdä tuplaruoka. Mister A:lle käy molemmat, joten sehän vois sitten ottaa puuron kylkeen vähän saldee :D

Tacot ja tortillat on meillä pudonneet listalta kokonaan pois nyt, kun lemppari cheddardippi on ollut poissa myynnistä jo monta kuukautta. Kaikki meidän perheen naiset on samaa mieltä, että ei kannata edes vaivautua ilman sitä. Nyt ei kuulemma tarvi enää odottaa kauaa, että tuotetta ilmaantuu taas kauppojen hyllyille ja tacot lisätään meidän ruokalistalle. Jee!

Mitä ruokia teillä tehdään? 
Sannis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit <3