torstai 15. helmikuuta 2024

Pihistä - panosta 2.0


PIHISTÄ:

Tarjoilut - Leivotaan juhliin aina itse. Ja useimmiten muutenkin. Kirjoittaja ei malta ostaa valmiita laskiaispullia tai muitakaan kalliita kausiherkkuja. Mister A osti poikkeuksellisesti tänä vuonna Runebergin torttuja ja olin aivan silmät suurina, että huuuuhhuijjakkaa, kuinka maltoit näin kalliita ostella. :D Laskiaispullistahan ei toki voi puhuakaan kaupan omista ja itsetehdyistä samana päivänä. Ja monissa muissakin jutuissa kyllä itsetehty voittaa mennen tullen.

Se makea herkku mitä ostan valmiina, on mutakakku. Se on aika edullinen kaupassa enkä osaa itse tehdä yhtä hyvää. Täytekakun oon tilannut yhden kerran. Se taisi olla neljätoistaveen kaksivuotisynttäreille ja olihan se ihanaa, kun ei tarvinnut itse tehdä. Kakun teki Laihialla jo eläkkeellä oleva kondiittori ja se oli perinteinen kermaunelma. Just sellainen, joka on kirjoittajan mielestä paras. En yhtään piittaa kreemeistä tai sokerimassoista, vaikka niillä saakin tosi upeita luomuksia tehtyä. Nyt mietin, pitäiskö kesän tuleviin rippijuhliin tilata kakku vai duunata ite.

Asuminen - Asutaan pienehkössä omakotitalossa. Ostettiin talo aika edullisesti ja remontoitiin omin voimin. Meidän hintahaarukassa ei silloin voinut olla turhan kranttu ja tässä talossa tingin esim. ulkoverhoilun ulkonäöstä. Se oli ja on ehjä ja hyväkuntoinen, mutta keltainen koristetiili ei miellytä silmää ollenkaan. Ajatuksena oli kaksitoista vuotta siiten, että asutaan tässä ehkä viitisen vuotta ja sitten jatketaan matkaa

Kun tulin tähän taloon ensimmäisen kerran, oli paikalla muitakin katsojia eikä sisäpintojen kunto todellakaan ollut kaksinen. Jostain syystä kuitenkin näin tässä selvästi meidän kodin ja mietin koko ajan, miksi ne kaikki ihmiset olivat mun himassani Kodin tunne on vain vahvistunut vuosien varrella ja jo pitkän aikaa sitten suunnitelmat muuttamisesta on kuopattu. Näiden keltaisten tiilien sisällä on ollut niin hyvä olla, että mihinpä sitä ihminen kotoaan lähtisi. Itse asiassa epäilen, että muutto saattaa tulla eteen vasta silloin, kun ei enää omakotitaloa jakseta pitää.

Nojoo.. lähtee vähän harhailemaan.. Pihistelystä asumisen suhteen piti kai puhua :D Taloa varten otettu laina ei ollut aivan järjetön ja asumiskustannukset on maltilliset. Lämmitysmuotona kaukolämpö on vaivaton ja hyvä ja mister A pitelee kiukaassa tulia ahkerasti, niin huonelämpö saa olla vähän matalampi. 

Pörssisähkö on meidän kohdalla osoittautunut edullisemmaksi, kuin kiinteähintainen sopimus ja jätefirmat ja vakuutukset on kilpailutettu niin, että hommat pitäisi olla mallillaan. Ei olla myökään lähdetty tekemään esim. kattoremonttia, vaikka ulkonäöllisesti kadun muiden talojen katot on hienommat ja kelpaisipa vähän nätimpi myös itselle. Hyvässä kunnossa olevat, joskaan ei niin kauniit pellit, kelpaa meille vielä pitkään. Kunhan on hommat mallillaan ja paikat ehjänä, niin oon kyllä valmis tinkimään ulkonäöstä.

Kierrätys ja kunnostaminen - Pihistellään monessakin kohdassa niin, että mister A korjaa rikkinäistä ennen kuin ostetaan uutta. Ruohonleikkurit ja vastaavat fiksataan moneen otteeseen ennen kaatopaikalle kärräämistä. Tässä tietysti auttaa huomattavasti se, että on joku joka osaa näitä korjaushommia tehdä :D Faija aina sanoo isänsä opettaneen, että: "Pitäkää silmät ja korvat auki. Ei kannata ite aina puhua niin paljoa, vaan kannattaa katsella ja kuunnella mitä ympärillä tapahtuu, opetella asioita." Aika hyvä oppi kirjoittajan mielestä. Ollaan koitettu viedä eteenpäin omille lapsille.

Ollaan myös opittu, että aina jos jotain tarvii kannattaa ensin kysyä faijalta tai kirjoittajan isäpuolelta. Ollaan säästetty monta kertaa pitkä penni, kun ollaan käyty "shoppailemassa" pappojen varastoissa. Niistä löytyy aikamoisia aarteita.

***

Monet näistä Pihistä-jutuista on muuten siinä mielessä Panosta, että paljon enemmän joutuu itse tehdä hommia ja panostaa aikaansa. Tässä postauksessa nyt kuitenkin pihistellään tai panostetaan nimenomaan rahaa ja tarkastellaan asioita siltä kantilta :D


PANOSTA:

Lomat ja elämykset - Ei laiteta älyttömiä summia rahaa, mutta panostetaan sen puitteissa mikä on meille mahdollista ja tehdään itselle mieluisia juttuja. Ihan hyvä on, että ne meille mieluisat jutut on useimmiten semmosia matalamman profiilin hommia. Paitsi esim. se, kun käytiin Disney Worldissa :D Aika nopsasti toki huomattiin, että ei ollut oikein meidän mesta ja mitä vanhemmaksi ollaan tultu, sitä paremmin tiedetään, mihin ja mitä kannattaa edes lähteä kokeilemaan.

Neljätoistavee tahtoo nyt ensimmäistä kertaa elämässään oman idolinsa keikalle ja kallistahan tommonen setti on; konserttiliput, junat Helsinkiin ja hotellit. Ei ollut kuitenkaan epäilystä etteikö tuota laitettaisi onnistumaan. Meillä neljätoistavee on siinä(kin) mielessä fiksu tyyppi, että pyytää äärettömän harvoin mitään. En tiedä onko huomannut, että valitsemalla ne itselle tosi tärkeät jutut, saa lähes aina mitä toivoo. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pyysi mitään tällaista.

Hemmottelu - Käyn säännöllisesti kauneussalongissa. Useimmiten valitsen hieronnan tai kasvohoidon. Keväällä otan jalkahoidon. Tämä on mun oma juttuni ja ihan best sellainen. Käyn Vaasa Day Spassa, jonka omistaa rakas ystäväni ja jossa tunnelma on ihanan rauhallinen.

Lääkärissä käynnit - Lääkärihommat on hitusen hankaloituneet näiden hyvinvointialuehommien myötä. Ennen käytettiin useimmiten omaa terveysasemaa, koska se oli helppo. Nykyään oon nopeasti yhteydessä yksityiseen lääkärikeskukseen jos tytöt tarvitsee hoitoa. Sen verran harvoin meillä on onneksi sitä tarvittu, että ollaan pystytty silloin tällöin maksaa yksityisen klinikan käyntikulut. Tytöillä molemmilla on vakuutukset, mutta oikein usein ei oo omavastuuosuuden yli menty. Onneksi vakuutukseen kuuluu aika kätevä digiklinikkapalvelu.

Jos Saimi tarvitsee hoitoa, ei jätetä myöskään eläinlääkärin yhteydenottoa tekemättä kustannusten vuoksi. Mitään tähtitieteellisiä eläinlääkärikuluja ei toki onneksi oo siunaantunut ja myös Saimilla on vakuutus, joka tuo vähän turvaa ja helpotusta. Oon miettinyt, pitäisikö omaakin vakuutusturvaa vähän tarkastella nyt, kun hoitoon pääseminen tuntuu olevan hankalampaa kuin ennen.

***

Tämmösiä juttuja tuli nyt vielä toisen postauksen verran mieleen. Ensimmäinen Pihistä ja panosta-postaus löytyy klikkaamalla tästä. Näitä oli aivan kiva miettiä, yllättävän vaikeaakin. Mihin teillä panostetaan ja missä kohdassa pihistellään?

Terkuin,
Sannis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit <3