lauantai 11. marraskuuta 2023

Paljon melua perunahiutaleista





Tällä viikolla on mietityttänyt Saimin ruokahommat. Muutama viikko sitten vaihdettiin Saimin ruoka, koska silloinen ruoka ei ollut riittävän hyvä. Saimilla on joitain allergioita eikä olla päästy kaikista selville. Tällä hetkellä aika varmoilta tuntuu kana ja nauta. En ollut koskaan kuullut, että koirat voi olla yliherkkiä lihoille, mutta nyt oon oppinut, että se on nykyään tosi yleistä. Ei varmaan johdu mistään muusta, kuin meidän superprosessoidusta ja supernopeasti tuotetusta lihasta, epäilen. 

Saimin allergia ilmenee tassujen ja korvien kutinana. Jonkin aika tilanne oli parempi, mutta kun silloisen ruuan koostumusta muutettiin, alkoi taas ihan hullu tassujen kalvaminen ja korvien raapiminen ja meidän täytyi alkaa etsimään uutta ruokaa. Se ei oo oikein helppoa.

99,9% koiranruuista sisältää kananrasvaa ja erikoisruuat on älyttömän hintaisia. Löydettiin ihan hyvän oloinen kotimainen ruoka Mustista ja Mirristä, joka ei sisällä mitään kanaa, ei mitään nautaa eikä myöskään viljoja. Viljat on meidän "ehkä allergisoi"-listalla. Muutaman viikon Saimi ehti uutta ruokaa syödä ja tilanne tassujen suhteen vaikutti ehkä jo vähän paremmalta, kun sitten Mustista ja Mirristä tuli info, että muutama erä ruokaa vedetään jonkin virheen takia takaisin.

No, hommahan on paisunut viikon aikana parin erän takaisinvedosta niin, että koko ruuan myynti on lopetettu. Puhutaan koirien massamyrkytyksistä sekä Suomessa, että koko Skandinaviassa ja historian vakavimmasta eläinruokavirheestä. Ruuan sisältämässä perunahiutaleessa on ilmeisesti aika korkeita myrkkypitoisuuksia. Koirat on saaneet halvausoireita ja ties mitä kaikenlaista pelottavaa. Joitain koiria on jouduttu jopa lopettaa.

Saimi yski viime viikolla aika paljon useampana päivänä ja yhtenä yönä oli oksentanut. Vaunureissulla seurattiin, kun ei meinannut millään päästä sohvalle, koska takajalat ei tuntuneet tottelevan ja muutenkin jalat vaikutti oudoilta. Suurempia oireita ei onneksi Saimille ilmaantunut ja lopetettiin ruuan käyttö aika nopsasti. Saatiin palauttaa just ostettu iso säkki ruokaa Mustiin ja Mirriin.

Vaikeuksia tuli siinä kohdassa, kun piti etsiä uusi ruoka. Löysin toisen kotimaisen, joka ei sisällä kanaa eikä nautaa, kauraa kylläkin. Hain pussin ja jotenkin inhottavalta tuntui ladata kylmiltään ruokakuppi täyteen uutta ruokaa, kun yleensähän vaihto tehdään pikkuhiljaa. Pari päivää on nyt tassujen kalvaminen ollut taas aikamoista. Nytkin makaa sohvan selkänojalla ja nuolee/puree tassujaan. Tarkoittaa sitä, että ei taida uusi ruoka olla passelia ja pelkäänpä, että kaura on se, joka oireet aiheuttaa. Tarkoittaisi siis sitä, että mikään kotimaisista viljoista ei sovi.

Eilen tuli tieto, että firma, josta nykyinen ruoka on, vetää kissanruokiaan pois markkinoilta ja niinpä vain osa ruuista oli kuitenkin tehty samassa tehtaassa, kuin myrkylliset ruuat. Sain myös selville, että ruoka sisältää samanlaista perunahiutaletta, josta koko myrkytyshomma on lähtöisin ja perunahiutale tulee (kotimaiseen ruokaan) hollannista, samasta maasta, kuin siihen myrkylliseen (kotimaiseen) ruokaan. Huoh!

Alkaa loppua ideat. Mitä Saimi voi syödä ja mitä uskaltaa syöttää. Suurimassa osasssa, joista kana on poistettu, on poistettu myös riisi ja viljat ja tilalla on sitä hiton perunahiutaletta. Eilen nyt annettiin noita napuja, joita meillä on vielä kotona, mutta aika vähällä määrällä mentiin ja laitettiin riisiä + tonnikalaa reilummin. Tassujen kutina alkaa nyt olla sillä mallilla, että ehkä mennään tänään pelkällä riisillä ja tonnikalalla. Kotiruokaakaan en mielelläni syöttäisi kovin kauaa.

Plääninä on nyt odotella pari päivää, mihin tilanne ruokien suhteen etenee. Ehkä ensi viikon puolella ollaan jo viisaampia taas ja tiedetään, mihin uskaltaa rahansa laittaa. Yksi tutun suosittelema ruokavaihtoehto olisi, mutta se on nettitilaustavaraa ja myydään vain isoissa säkeissä. Aika riskaabelia lähteä ostamaan monella kympillä ruokaa, jonka sopivuudesta ei tiedä mitään. Saa nähärä ny.

Ootteko törmänneet tähän koiranruokakohuun?

Sannis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit <3