perjantai 16. elokuuta 2024

Satokausi

Ensimmäiset omenasoseet on tehty. Faija eli pappa toi puolitoista ämpärillistä omenoita ja keittelin + surrasin ne pakastimeen odottamaan. Nämä omenat oli pieniä ja tosi kirpeitä, mutta sose oli kyllä hyvää, vähän kirpeää sekin. Toivottavasti jostain ilmaantuu vielä lisää omenoita, niin saan pakastaa myös piirakkaomppuja. Ne tapaan laittaa viipaleiksi ja keittää vähän pehmeämmiksi ennen pakastamista. Luulen, että iskällä saattaa olla vielä lisää ja naapuristakin niitä meille usein kulkeutuu.

Omenoiden lisäksi pakkasessa on mustikoita. Jotain 15 ja 20 litran välillä luulisin. Mutsilla eli mummulla on kyllä aina parhaat mustikka-apajat. Niitä riittää nyt smoothieen ja luulisin, että myös leivontaan. Leipoa saadaan myös raparperista. Sitä kulkeutui pakastimeen asti ehkä neljän viiden piirakan verran. Varmaan riittää ihan ookoo talveksi. Oma raparperi otti nokkiinsa siirrosta, mutta onneksi sitä oli ylimääräisenä sekä faijalla, että ystävällä.

Omat marjapuskat on vielä uusia, mutta kyllä niissä näyttää jotain olevan. Vadelmaa tulee hissukseen, muutamia joka päivä. Viinimarjoista on osa ollut vielä raakoja. Meillä on muutama puska mustaa sorttia. Nyt en oo toki muutamaan päivään käynyt tsiigailemassa ja mietin, joko linnut on vieneet kaikki. Rastasverkkoa löytyy, mutta en tiedä kuinka hyvin se auttaa paketissa terassin laatikossa.

Punaisesta viinimarjasta en niin piittaa ja sitä onkin meillä pakkasessa aika reilusti vielä kesältä 2022. Yritän sitä hukata smoothieen, kun en oikein muuhun saa menemään. Vähän mietin, josko sitä olisi riittävästi mehua varten. Meillä ei oo niin aiemmin ollut mehulle menekkiä, mutta nykyään varsinkin viistoistavee tykkää sitä kyllä flunssassa hörppiä ja ollaankin ostettu kaupasta vuoden aikana muutama pullo. Kätevämpää ja edullisempaa olisi sulattaa omasta pakkasesta.

Mansikkaa en malttanut tänä vuonna ostaa. Tai itse asiassa olisin edes yhden laatikon ostanut, mutta kun päästiin pelipaikalle, oli marjamyynti loppunut ja sen jälkeen ei oo osunut sopivasti kohdalle. Sen verran on ollut hintavaa, että en oo erikseen saanut aikaiseksi lähteä hakemaan. Vähän harmittaa, koska mini kyllä tykkäisi syödä mansikkaa suoraan pakastimesta sellaisenaan ja niin tykkäisin hoitaa hommat niin, että fiksua syömistä on tarjolla aina jos se vain uppoaa. Onneksi myös mustikat menee. Mini kaataa niitä riisi- tai mannapuuron päälle ihan kunnon kasan ja on ihanaa ettei tarvi toppuutella.

Onko teillä jo marjat pakastettuna vai haetteko mielummin kaupasta?
Sannis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit <3