tiistai 28. maaliskuuta 2023

#enemmänpullaa

Viime aikoina on leivottu pullaa, kun herkkuhammasta on kolottanut. Pannaria on myös tullut paisteltua. Aivan olin jo unohtanut koko pannukakun olemassaolon. Viime viikonloppuna neljätoistavee pyöräytti muffinsit, koska pakastin on vielä täynnä punaista viinimarjaa, jota meillä kuluu marjoista vähiten. Hinnat nousee niin jäätävää vauhtia, että ihan säästösyistä on lyöty vähän käsiä taikinaan. Ja tietääpähän ainakin mitä siihen taikinaan on tullut laitettua, kun itse on sen tehnyt.

Hiivataikinan teko on jotenkin ajatuksen tasolla aina hirveän raskasta, mutta aika kivuttomastihan se sitten kuitenkin loppuviimein käytännössä sujuu. Meillä ei ole yleiskonetta ja mister A tahtoisi aina kaikenmaailman hilavitkuttimet, mutta ite oon pistänyt hanttiin. Inhoan kaikkea romua, joka vie tilaa keittiön tasoilla ja kyllä takinankin on ainakin vielä saanut aikaiseksi käsin ihan loistavasti.

Teen pullataikinan aina samalla, vanhalla ylä-asteen köksänkirjan ohjeella:

2,5dl maitoa
25g hiivaa
1 muna
3/4tl suolaa
3/4dl sokeria
1tl kardemummaa
5-6dl vehnäjauhoja
75g margariinia tai voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon. Sekoita joukkoon muna, mausteet ja jauhot. Lisää voi. Kohota lämpimässä paikassa n, puoli tuntia. Leivo pikkupullat/voipullat/korvapuustit/kanelipullat ja kohota vielä hetki pellillä. Paista 225 asteessa n. 10min.

*****

Vähän tytöt katsoi mua pitkään kun viimeksi karkkipäivänä ostin molemmille vähän suklaata ja sanoin, että leipoa saa lisäksi jos ei suklaa piisaa. Tottakai useimmiten saavat sen irttaripussinsa ostaa, mutta joskus näinkin. Meinaa lähteä järki nykyisiin karkkipussikokoihin ja siihen, kuinka paljon herkkuja menee kerralla. En tiedä huijaako tytöt, kun sanovat, että muilla on aina esim. koulun leffapäivissä kokonainen karkkipussi ja usein limsa vielä päälle. Varmaan saavat traumoja, kun joutuvat olemaan ne hämärät tyypit, joilla on minigrip-pussissa tai pakasterasiassa karkkia tasattuna isommasta pussista :D Mutta hei... jos yhdellä samalla viikolla on poikkiksessa karkkipäivä, koulussa karkkipäivä ja kotona karkkipäivä ja aikoo jokaisessa herkutella, ei ihan oo mahdollista vetää pussillista joka kerta. Huuuuh!

Mitä te muut tapaatte leipoa? Semmosta perusedullista, joka ei sisällä tuorejuustoja tms.?

Sannis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit <3